Pro Galaktyka


Pro Galaktyka nowy wymiar profilaktyki.
Grawitacyjnie związany układ prostych zasad prozdrowotnych dla rozwiania niewidocznej ciemnej materii.
Orbitująca wokół wspólnego środka fundacji www.wlaczpomoc.pl 
Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że ​​wśród czynników wpływających na zdrowie
🔹czynniki biologiczne stanowią 15%
🔹wpływ na środowisko 17%
🔹zachowanie i styl życia 60%
🔹usługi medyczne 8%
Widać, że najłatwiejszym i najskuteczniejszym sposobem na zdrowie, jest pielęgnowanie zdrowego stylu życia i integracja zdrowia ze wszystkimi aspektami życia.
To co nas motywuje to dbanie o Twoje zdrowie a dlaczego ?
W Polsce choroby układu krążenia od lat 90 uznawane są za problem społeczny.
Według danych GUS w 2017 r. były one odpowiedzialne za śmierć ponad 167 tys. osób w naszym kraju, czyli za 41,5% wszystkich zgonów.
🔹Jak chronisz swój układ krążenia❓
🔹 Jakie masz ciśnienie krwi❓
Źródło:
Według danych z raportu Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce w 2017 roku stwierdzono 99.6 tyś. zgonów z powodu nowotworów oraz 164 tyś. nowych zachorowań…
W Polsce więcej samobójców niż ofiar wypadków drogowych…
🔹Samobójstw 5200 co roku
Źródło: www.stat.gov.pl
Przestrzegając profilaktyki i promując zdrowie ludzi, musimy przede wszystkim dbać o bezpieczeństwo żywności, leków oraz badań medycznych. ( jeśli nie nasza fundacja to kto ? )
Źródłem bezpieczeństwa żywności są produkty rolne, a podstawą jest rolnictwo.
Konieczne jest poprawa jakości produktów rolnych, stosowanie surowych norm, ścisłego nadzoru, surowych kar i poważnej odpowiedzialności, aby zapewnić ludziom „bezpieczeństwo na czubku języka”.
W każdym konkretnym działaniu na rzecz budowy zdrowia Polek i Polaków konieczne jest ustalenie świadomości bezpieczeństwa, wdrożenie przepisów, ulepszenie systemów i wzmocnienie nadzoru bezpieczeństwa w naszym kraju.
To może potrwać…
Więc zacznij dziś od Siebie
Zgony spowodowane przez choroby układu krążenia i nowotwory to tylko wierzchołek góry lodowej. Największym problemem są bardzo szeroko rozpowszechnione choroby cywilizacyjne, będące często bezpośrednią przyczyną zgonu lub na lata wpływające na jakość życia chorego.
W Polsce w 2018 roku 2,86 mln. osób zachorowało na cukrzycę Szacuje się, że chorych może być ponad 3 mln, wynika z raportu Narodowego Funduszu Zdrowia. ❓
Badania potwierdzają że długotrwałe wysokie spożywanie cukru zaburza działanie insuliny, węglowodanów i tłuszczów co przyczynia się do rozmaitych chorób, takich jak choroby serca i mózgu, chorób naczyniowych, cukrzycy, otyłości, zaćma, próchnica, krótkowzroczność.
Spożywanie większej ilości słodyczy powoduje również zakwaszenie krwi, co nie sprzyja krążeniu krwi i osłabia funkcję obronną układu odpornościowego.
Źródło: cukrzyca 2019 NFZ
Krok do Twojego zdrowia 💙
Jeżeli chcesz być zdrowy, przestań jeść śmieciowe jedzenie, przestań jeść gotowe produkty sprzedawane w sklepach.
Od jogurtu owocowego przez dżemy, słodycze,
wszystkie produkty z proszku, puszkach i kartonach, aż po chleb i bułki z supermarketu, lody i wędliny. Przestań pić alkohol i stosować wszystkie używki.
Pewnie czytasz to z niedowierzaniem i myślisz że to przesada.
Nasza cywilizacja przeszła na ciemną stronę ekstremalnej chemizacji wszystkiego co jesz i pijesz.
To jest prawdziwy powód epidemii chorób.
Jedynie co możesz zrobić by uniknąć chorób i zachować zdrowie to równie ekstremalnie unikać chemii w jedzeniu i piciu.
Nasza cywilizacja wmówiła ci, że lepsza będzie dla Ciebie zupa z proszku, niż zupa z prawdziwych warzyw.
I okłamuję Cię, że ta zupa z proszku będzie dla Ciebie taka sama.
Źródło: W Dżungli Zdrowia Beata Pawlikowska
Jeden krok do Twojego zdrowia.
Nasza cywilizacja przeszła na ciemną stronę ekstremalnej chemizacji wszystkiego co jesz i pijesz.❓
Jedzenie ma być szybkie i tanie i stąd wzięła się chemia, czyli dodatki chemiczne, które nadają jedzeniu sztuczny smak, zapach i świeżość.
Jedzenie robione w taki sposób nie jest prawdziwą żywnością.
Jest czymś co udaje żywność i niby wszyscy o tym wiedzą, ale tak naprawdę nikt o tym nie wie…
Nikt o tym głośno nie mówi…
Wszyscy pędzą gdzieś przez całe życie gromadzą wszystko, chcą wydawać i umierają schorowani.
Nie chcę zmieniać cywilizacji, chcę wyjaśnić Tobie co niszczy nas i w jaki sposób.
I chcę Ci powiedzieć co możesz zrobić, żeby być zdrowym i poprostu przestać chorować.
Zacznij jeść wyłącznie proste potrawy, które sam zrobisz z ryżu, kasz, warzyw i owoców.
Źródło: W Dżungli Zdrowia Beata Pawlikowska
Temat jedzenia jest jednym z najbardziej popularnych w Polsce obok muzyki czy kina.
Polacy stają się społeczeństwem coraz bardziej świadomym i poszukują sposobów na zdrowe odżywianie i zdrowy tryb życia.
Polki i Polacy chcą wiedzieć które produkty dużych koncernów dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli
Jak usunąć nowotwór ❓
Dieta pomaga profilaktycznie ale tylko prawdziwy detoks może wyleczyć Ciebie i odpowiednio odżywić Twój organizm.
Zaniedbana przez całe lata
Twój organizm miał przez lata za mało składników odżywczych a za dużo problematycznych.
Komu współczesny człowiek może powierzyć swoje zdrowie ❓
Czy nowotwory są do wyleczenia ❓
Soki z odpowiednich owoców i warzyw jak najbardziej poradzą sobie z nowotworem, ponieważ im bardziej nawodniony organizm tym lepsza eliminacja toksyn.
Jakie są zalecenia ❓
Co najmniej 2 litry soku z selera codziennie❗
To wątroba jest odpowiedzialna za filtrację toksyn w Twoim organizmie.
Zajmij się wątrobą jak poradzisz sobie ze swoją wątrobą to ona zajmie się całą resztą.
Najlepiej skontaktuj się w tej sprawie z lekarzem o wiedzy holistycznej lub dietetykiem o specjalności ziołolecznictwo.
Mimo braku naukowych dowodów na działanie terapii soków, metoda ta ma wielu zwolenników na całym świecie. W San Diego istnieje Instytut Gersona poświęcony popularyzacji tej metody leczenia nowotworów oparty na tzw. diecie Gersona.
Źródło: Dieta Garsona
‼️ Produkt Rakotwórczy ‼️
W 2015 roku międzynarodowa agencja badań nad rakiem IARC ustaliła że glifosat jest prawdopodobnym czynnikiem rakotwórczym.
w 2018 w sierpniu sędziowie orzekli że firma MONSANTO która została przejęta przez Bayer w czerwcu 2018 roku musi zapłacić 289 mln USD odszkodowania na rzecz poszkodowanego, który twierdził że herbicyd Roundup spowodował u niego śmiertelny nowotwór.
Tysiące ludzi w stanach złożyło już pozwy, w których twierdzi że herbicyd Roundup wywołały u nich raka…
Istnieje wiele dróg narażenia na ten czynnik rakotwórczy ale musisz wiedzieć jak trafia do Twojego organizmu ❓
płatki owsiane
ziarna zbóż
kasza gryczana, jaglana
mąka
chleb, bułki
ziarna strączkowe
olej rzepakowy
ziemniaki
warzywa
mięso oraz mleku i nabiale
Trafia tam przez paszę zjadają przez zwierzęta…
Środek Roundup przeznaczony jest do zwalczania chwastów i
miał być biodegradowalny ale w glebie rozkłada się ponad rok dlatego został zakazany we Francji i Niemczech a niestety w Polsce nadal stosowany na potęgę z racji niskiej ceny.
Środek stosowany jest w Polsce co celu wysuszenia roślin przed zbiorami.
Niestety pozostałości tego środka wykryto w 70% próbkach moczu badanych Polek i Polaków.👀
Dlaczego nie ma żadnych oznaczeń na produktach żywnościowych ❓
Dlaczego my konsumenci nie znajdziemy informacji, że w procesie produkcji użyty był ten środek ochrony roślin ❓
Co Ty możesz zrobić ?
Daj znać firmą, że wolisz żywność bez pozostałości glifosatu i jesteś gotów na zmianę marki produktu.
Zachęć do zakazu stosowania glofosatu bezpośrednio przed zbiorami w celu zmniejszenia ilości tego toksycznego środka chemicznego dostającego się do żywności.
Mikroklimat soli od lat wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłych chorób układu oddechowego.
Powietrze w wyniku parowania solanki tworzy swoisty mikroklimat zbliżony do tego, którym możemy cieszyć się nad morzem
Minerały w nim zawarte wspomagają odbudowę i regenerację błony śluzowej górnych dróg oddechowych.
Działają także stymulująco na pracę układu odpornościowego.
Można sądzić, iż takie środowisko odgrywa istotną rolę także w rehabilitacji po przebytym zachorowaniu na COVID-19.
Minerały i mikroelementy znajdujące się w solance wchłaniane są przez błony śluzowe dróg oddechowych i skórę uzupełniając niedobory tych mikroelementów w twoim organizmie.
Szczególnie istotne dla naszego zdrowia są pierwiastki jod, brom, wapń oraz magnez.
Wskazania:
przewlekłe i nawracające stany zapalne układu oddechowego
nerwice
nadciśnienie tętnicze
alergie
zapalenie zatok
Działanie lecznicze solanki korzystnie wpływa na układ nerwowy i układ gruczołów dokrewnych.
Terapię polecam przede wszystkim osobom, które nie wymagają całodobowego nadzoru medycznego, nie były hospitalizowane.
Mikroklimat Soli od lat wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłych chorób układu oddechowego.
Seans w grocie solnej polecam szczególnie dla dla osób, które przeszły COVID-19 i odczuwają negatywne skutki zdrowotne: zmęczenie, mniejszą tolerancję wysiłku, obniżony nastrój, brak energii oraz u których infekcja spowodowała nasilenie objawów choroby współistniejącej, np. astmy czy POChP (takich jak duszność, brak tolerancji wysiłku, czy przewlekły kaszel).
Co mogę zrobić ? Jak ❓

Znajdź i odwiedź najbliższą grotę solna lub tężnie solankowe i zadbaj o swoje zdrowie tu i teraz.

Sposób „niejedzenia”
W życiu większą uwagę zwracamy na „jedzenie”,w rzeczywistości właściwe „niejedzenie” jest bardzo ważne.
Dziś chcę powiedzieć „nie jedz ” które w naszej kulturze  nazywane jest „postem”.
Starożytny grecki filozof Platon powiedział: „ Poszczę, aby ciało i mózg były bardziej wydajne ”.
W XVI wieku słynny zachodni lekarz i filozof przyrody Paracelsus powiedział, że „najlepszym lekarstwem jest post”.

Wiele badań potwierdziło, że lekki post ma korzystny wpływ na i zdrowie: reguluje krążenie krwi, stabilizuje poziomu cukru we krwi, zapobiega chorobie Alzheimera, łagodzi złe  emocje i zmniejszanie ryzyka raka i redukuję nadwagę.Człowiek przez ponad dwa miliony lat wytworzył oszczędne geny, a nasz organizm posiada zestaw magazynów energii. Jeśli kalorie zjadanego pożywienia przekroczą zapotrzebowanie, zostanie on zmagazynowany w postaci tłuszczu i niewielkiej ilości glikogenu, energia glikogenu magazynowana przez organizm jest bardzo mała, za to tłuszcz to prawdziwy magazyn energii w organizmie. Dorosły człowiek o prawidłowej wadze posiada zmagazynowane 10 kilogramów tkanki tłuszczowej to jak 100 000 kalorii, a przy zapotrzebowaniu 2500 kalorii dziennie może zagwarantować  co najmniej 40 dni normalnej aktywności życiowej.

Dzisiaj, dzięki wysoko rozwiniętej cywilizacji przemysłowej i rolniczej, nasze pożywienie jest zbyt obfite. Spożywamy trzy posiłki dziennie plus przekąski i możemy jeść, gdy tylko jesteśmy głodni. Tłuszcz jest magazynowany, a nie wykorzystany, to naruszenie mechanizmów naszego organizmu, które kultywowaliśmy przez miliony lat i jest to  przyczyną wielu chorób przewlekłych. Długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości węglowodanów, może powodować uszkodzenie trzustki, wywołać zespół insulinooporności i wywołać szereg metabolicznych chorób.

Obecnie popularna na całym świecie metoda lekkiego postu dzieli się głównie na 4 typy:

1 to post co drugi dzień, jedząc normalnie jednego dnia, a spożycie pokarmu następnego dnia jest zmniejszone do 25% ~ 50%.

2 to metoda 5: 2 na czczo, która polega na normalnym jedzeniu przez 5 dni w tygodniu, pozostałe dwa dni to dni postu, a spożycie pokarmu zmniejsza się do 25% ~ 30%.

3 to sok owocowo-warzywny metoda postu, w ciągu 1 miesiąca, wybierz post bez kolejnych dni przez 2 ~ 5 dni i pij tylko przegotowaną wodę, soki owocowo-warzywne i zupę warzywną. Dzienne spożycie kalorii jest kontrolowane na poziomie 300 ~ 500 kcal.

4 to metoda postu nie jedzenia przez 16 godzin dziennie, a jedzenia normalnie przez pozostałe 8 godzin.

Post jest dla nas okazją do zmiany stylu życia i komunikacją z ciałem. Niezależnie od tego, czy pościć, czy nie, wybór należy do Ciebie. Wiele badań potwierdziło, że lekki post jest korzystny dla zdrowia fizycznego i psychicznego i korzyści zdrowotne wynikające z lekkiego postu nie są subiektywnymi odczuciami, ale zostały potwierdzone przez coraz więcej badań.

1 Schudnij. Badania wykazały, że lekki post 2 dni w tygodniu może zmniejszyć wagę, poziom tkanki tłuszczowej i stosunek talii do bioder u osób otyłych, zwrócił uwagę, że większość mężczyzn schudnie od 5 do 7 kg po tygodniu naukowego i racjonalnego ograniczenia diety, podczas gdy kobiety tracą od 3 do 5 kg.

2. Pomóż regulować krążenie krwi. Badanie opublikowane w czasopiśmie „Shanghai Traditional Chinese Medicine” wskazało, że lekki post może promować krążenie krwi i pomóc w poprawie dopływu krwi do tkanek w całym ciele.

3. Pomóż kontrolować poziom cukru we krwi. Badanie opublikowane w World Journal of Diabetes wskazało, że lekki post jest bezpieczną interwencją dietetyczną, która pomaga poprawić poziom glukozy we krwi na czczo i poposiłkowy poziom glukozy we krwi. Badanie przeprowadzone przez University of South Australia w Australii wykazało, że lekki post może skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2, jednocześnie zmniejszając ilość leków hipoglikemizujących. uważa, że post lekki nie może skutecznie obniżyć poziomu cukru we krwi w krótkim okresie, ale może poprawić wrażliwość na insulinę i pomóc w zapobieganiu cukrzycy.

4. Pomóż zmniejszyć „zły cholesterol”. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazują, że post lekki może obniżyć poziom „złego cholesterolu” i trójglicerydów, ale nie wpływa na poziom „dobrego cholesterolu”.

5. Pomóż zapobiegać chorobie Alzheimera. Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Medical School w Stanach Zjednoczonych wykazało, że lekki post dwa dni w tygodniu i kontrolowanie spożycia kalorii mają pozytywny wpływ na mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera (powszechnie znanej jako „choroba Alzheimera”) i chorobie Parkinsona.

6. Uwolnij umysł od złych emocji. Badania zagraniczne wykazały, że 52 pacjentów z przewlekłym bólem doświadczyło złagodzenia depresji i lęku u ponad 80% z nich po dwutygodniowym leczeniu na czczo.

7. Pomóż zmniejszyć ryzyko raka. Badanie przeprowadzone przez Skidmore College w Stanach Zjednoczonych wykazało, że lekki post jest korzystny w zmniejszaniu poziomu stresu oksydacyjnego w organizmie, a poziom stresu oksydacyjnego jest ściśle związany z występowaniem i rozwojem chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, choroby serca i rak. Badanie przeprowadzone przez South Manchester Cancer Prevention Centre w Wielkiej Brytanii wykazało, że lekki post 2 dni w tygodniu może zmniejszyć ryzyko raka piersi.

Jednak eksperci przypominają, że metoda lekkiego postu może nie być odpowiednia dla wszystkich, jeśli chce się spróbować, należy ją odpowiednio dopasować do stylu życia i wieku. Szczególnie dla kobiet w ciąży, pacjentów z depresją i rakiem, osób z nadmierną utratą wagi i niedożywieniem oraz osób w wieku poniżej 18 i powyżej 70 lat nie są odpowiednie.Człowiek przez ponad dwa miliony lat, wyewoluowali oszczędne geny, a nasz organizm posiada zestaw magazynów energii oraz mechanizm użytkowania.

Słodkie kłamstwa

   Jedzenie słodyczy jest dla nas wielką pokusą, trudno całkowicie odmówić spożywania cukru w codziennym życiu, dlatego chciałem się dowiedzieć ile cukru powinniśmy jeść, czy jest jakaś norma?

Najlepiej nie przekraczać 40 gram dziennie, tak twierdzą eksperci. Nikt z nas nie liczy ilości spożywanego cukru, jednak często nie mamy pojęcia gdzie on jest i w jakich produktach. Dla przykładu jedna kostka czekolady to 39 gram cukru, a herbatnik to 10 gram cukru. Jeśli nie zwrócisz uwagi to limit dzienny 40 gram cukru jest bardzo łatwy do przekroczenia.

Pojęcie „cukier” odnosi się do różnych strawnych węglowodanów, w tym słodkich owoców i skrobi, a także do rafinowanego białego cukru i syropu powszechnie stosowanego w przetwórstwie żywności i napojów.
Prawie wszystkie słodycze zawierają dużą ilość substancji słodzącej z białego cukru lub syropu. Dlatego kiedy lubisz jeść desery, ciastka, batoniki i pić kolorowe napoje, to na codzień spożywasz ponad 100 gram białego cukru. Dietetycy zalecają dzienne spożycie 30-40 gram białego cukru, co stanowi nie więcej niż 10% całkowitego dziennego spożycia węglowodanów ogółem.
   Rafinowany cukier to 99% cukru w cukrze, co oznacza, że nie zawiera prawie żadnych innych składników odżywczych. Kiedy jesz więcej słodyczy, odczuwasz sytość i napływ energii, wpływa to  na przyjmowanie innych pokarmów bogatych w białko, witaminy i minerały. Z biegiem czasu może to prowadzić do niedoborów żywieniowych, cukrzycy i otyłości.

Z drugiej strony musimy spożywać cukier do prawidłowego wchłaniania witamin i minerałów w naszym organizmie. 

Badania żywienia potwierdzają że podczas częstego spożywanie cukru nie możemy bezpośrednio zachorować na cukrzycę, lecz długotrwałe wysokie spożywanie cukru zaburza wydzielanie insuliny, przemienę węglowodanów i tłuszczów co przyczynia się do rozmaitych chorób, takich jak: choroby serca i mózgu, choroby naczyniowe, cukrzyca, otyłość, zaćma, próchnica, krótkowzroczność. Spożywanie większej ilości słodyczy powoduje również zakwaszenie krwi ludzkiego organizmu, co nie sprzyja krążeniu krwi i osłabia funkcję obronną układu odpornościowego. Japońscy i Amerykańscy dietetycy wskazali, że dzieci, które jedzą słodycze, mają wyższe wskaźniki złamań. 

Cukier ma taką samą reakcję fizjologiczną jak narkotyki, może również powodować uzależnienie fizyczne i psychiczne. Według badań, cukier jest pierwszą rzeczą, którą noworodki akceptują po porodzie, to instynktowna reakcja ludzi na słodki smak. Eksperymenty medyczne wykazały, że słodycze zawierające dużo białego cukru mają taki sam wpływ na mózg jak leki.     

Dlatego od dziś zacznijmy uważnie patrzeć jaką ilość cukru spożywamy na co dzień.

————————————————————————————————————————————–

Walka z Rakiem

Profilaktyka nowotworowa należy do najważniejszych celów naszej fundacji.
Pomimo rozwoju wiedzy na temat leczenia, potrzebna jest informacja jak uniknąć zachorowania. Według raportu NIK każdego roku nowotwór zbija w Polsce 200 tysięcy ludzi. Badania eksperymentalne wykazały, że odpowiednie ćwiczenia fizyczne mogą pomóc zwiększyć odporność i zmniejszyć częstość występowania raka. Regularne uczestnictwo w wysiłku fizycznym wzmacnia układ trawienia i wchłaniania, uspawnienia metabolizm i  sprzyja sprawności fizycznej.

Poprawa sprawności fizycznej jest kluczem do walki z rakiem.
W rzeczywistości każdy może tworzyć komórki nowotworowe przez cały czas, ale nasz system odpornościowy organizmu eliminuje je, zanim będa mógły rosnąć w ilość. Dlatego osoby z silną odpornością mogą oprzeć się występowaniu raka, podczas gdy osoby o słabej odporności są podatne na raka. Zgodnie z najnowszymi badaniami przeprowadzonymi przez Nave Oslo University, zwiększony poziom tkanki tłuszczowej jest ważnym czynnikiem w procesie nowotworzenia. Tkanka tłuszczowa wytwarza 10-20 substancji czynnych, z których niektóre są hormonami, a hormony te są substancjami towarzyszącymi rakowi.

Ćwiczenia fizyczne nie tylko poprawiają sprawność fizyczną i odporność, ale także pochłaniają nadmiar tkanki tłuszczowej i zmniejszają raka.

—————————————————————————————————————————————–

Przywrócić równowagę.

Porównując pH zdrowych komórek do komórek rakowych, widoczna jest znaczna różnica – komórki słabo alkaliczne zwykle umierają w sąsiedztwie nagromadzenia odpadów kwasowych. Jest to początek raka, któremu odpowiada środowisko kwaśne. W kwaśnym środowisku zdrowe komórki podejmują działania do wytwarzania komórek rakowych. Nawet jeśli operacyjnie usuniemy nowotwór, to i tak komórki rakowe mogą namnażać się ponownie, jeżeli w dalszym ciągu w naszym organiźmie będzie istnieć środowisko kwaśne.

Sekret jest bardzo prosty, aby zapobiec chorobie nowotworowej należy zadbać o równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu – poprzez codzienną dietę. Naukowcy zalecają spożywanie pokarmów zielonych (zasadowych) aby zapobiec gromadzeniu odpadów kwasowych, ponieważ zakwaszenie środowiska płynów ustrojowych daje podatny grunt dla komórek rakowych.

W sklepie chemicznym zakupimy papier lakmusowy do pomiaru pH. Jest to proste badanie diagnostyczne, które możemy zrobić w ciągu 30 sekund w domu. Mierząc poranny mocz, możemy kontrolować kiedy nasz organizm jest zakwaszony.

Jeżeli natura naprawdę jest panaceum i może wpływać na zdrowie ludzkie, to klucz do zdrowia tkwi w żywności alkalicznej, trzeba tylko to wiedzieć i od dziś rozpocząć stosowanie. Zrób to dla twojego zdrowia i szczęścia twojej rodziny – zwiększ spożycie zielonej żywności zasadowej.

————————————————————————

Paskudne raczycho – profilaktyka

Byliśmy szczęśliwi żyjąc normalną codziennością a to wszystko postanowił zniszczyć rak, złośliwy nowotwór, który wkroczył w nasze życie podstępnie. Gdy zaatakował, na ratunek było już za późno. Dzisiaj zostaje tylko chemioterapia, którą będziemy brać do końca życia, a ile ono będzie trwało to zależy, ile starczy nam sił.
Prawdziwy opis, który możemy spotkać na portalach zbierających pieniądze na szczytny cel, którym coraz częściej jest finansowanie terapii ratującej życie ludzi stających w obliczu raka.

                                                                        
Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego powinniśmy od dziś zastosować środki zapobiegawcze w postaci wzmożonej profilaktyki.

1. Wzmocnijmy przeciwnowotworowa edukację zdrowotną dla wszystkich Nas – Polaków.
Jesteśmy krajem o wysokim ryzyku zachorowania na raka. Powinnyśmy lepiej rozumieć raka i zwiększyć naszą zdolność do dbania o siebie.
Powinniśmy wzmocnić nas samych i zmobilizować się do treningu fizycznego, aby utrzymać dobry stan psychiczny i kultywować właściwą perspektywę wartości życiowych; codziennie dbać o zbilansowaną dietę ,odpowiednie spożycie produktów bogatych w witaminę A , C, E i selen, jeść mniej słonych, nie jeść spleśniałych, pieczonych, unikać nadmiernej ekspozycji na słońce, unikać nadmiernego wysiłku, utrzymywać higienę osobistą, należy zwrócić uwagę na ćwiczenia fizyczne w celu zwiększenia sprawności fizycznej, aby poprawić naszą zdolność do walki z rakiem.

2 Powinniśmy racjonalne korzystać z materiałów medycznych, nie nadużywajmy leków i promieniowania, w szczególności promieniowania diagnostycznego kobiet w ciąży, w celu zapobieżenia wystąpieniu białaczki oraz raka skóry.

3. Powinniśmy wzmocnić ochronę nas samych w pracy, ochronę środowiska i higienę żywności oraz zredukować lub wyeliminować czynniki rakotwórcze w naszym najbliższym środowisku.

4. Powinniśmy stosować ciągły monitoring naszej populacji oraz zastosować badania przesiewowe w grupie wysokiego ryzyka.

                                                                        

Raka we wczesnej fazie można wykryć, wcześnie zdiagnozować, wcześnie leczyć.

———————————————————————————————————————————————–